Les hva vi opplevde i dag!

I dag må jeg starte med å si at sykkelferie gir mersmak. Vi kommer absolutt til å dra på flere slike ferier, uten tvil. Vi får muligheten til å oppleve så utrolig mye mer enn når vi suser rundt i bil fra sted til sted.

På sykkelturen i dag stoppet vi utenfor Romas største bad, også kalt terme. De fleste romerske byer hadde minst et slikt badeanlegg.

Et romersk bad.

Før vi begynte på dagens etappe kunne guiden vår Francesco illustrere hvordan “alle veier faktisk fører til Rom”. Romerne bygget et omfattende veinett over større deler av Europa som på en eller annen måte ledet til hovedstaden.

Turen gikk videre på Via Appia Antica som er en 2000 år gammel vei, også kalt veienes dronning.

Det var utrolig spesielt å sykle på denne steinlagte veien som romerne marsjerte på når de skulle erobre rundt omkring i verden. I dag traff vi menn som hadde vervet seg i militæret. De marsjerte langs veien og hilste blidt. Veien er laget på et underlag av kompakt jord som ble dekket med et tynt lag av stein og mørtel. Over dette lå et gruslag og på toppen et lag av steinheller.
Konglene langs veien var gigantiske. Godt vi hadde hjelm!

Berit Skoglund Løkkeberg studerer en kongle.

I romertiden ble over 6 000 mennesker henrettet samtidig etter at slavelederen Spartacus ble beseiret. De ble korsfestet og korsene deres stod med 70 meters mellomrom, på hver side av en 200 km lang strekning av veien vi syklet på. Som en advarsel for andre mot å gjøre noe lignende. Det er spesielt å vite noe slikt når man sykler blide og fornøyde i solskinn langs denne historiske veien. Det er umulig å forestille seg elendigheten som har utspilt seg på denne strekningen. Kontrastene på en slik ferie er store.

Turen gikk videre til vingårdslunsj på Cantina Villafranca. Her fikk vi nydelig mat, smakfull vin og en omvisning i vinkjelleren. Suzanne og jeg var så heldige å få en vin av vinbonden selv før vi dro.

Litt dansing etter lunsjen. Unni Høgåsen og guiden vår Heidi er i full sving.

Vi har overnattet på et fantastisk flott hotell ute på landsbygda med oliventre som omringet oss på alle kanter.

Og under middagen fikk vi feiret bursdagen til Odd Eirik Tveter.

I morgen blir det besøk i klosteret Abbazia di Valviscio og klippebyen Sermontea. Følg med.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *