Jeg skal vel egentlig ikke si dette….

… siden jeg er sørlending og greier. Gamle tanker om oss trauste søringer henger fortsatt igjen. Vi skal liksom ikke stikke oss frem, og i hvert fall ikke skryte. Heldigvis er dette i ferd med å snu:)
Uansett, jeg sier det likevel (med en ydmyk tone): Jeg er veldig stolt av barneboka De Underlige og den merkelige boksen som utgis om få uker. Og det er slett ikke bare min fortjeneste! Derfor vil jeg rope det ut. Jeg har så mange å takke. Det har vært en lang og lærerik reise. Da jeg begynte å skrive på boka, hadde jeg begrenset kunnskap om livet i havet. Takket være forsker Gro Van der Meeren ved Havforskningsinstituttet og Rudolf Svensen, som er lidenskaplig opptatt av dykking, har jeg nå lært en hel del mer. Gro har tålmodig svart på alle mine rare spørsmål, og lært bort av all sin kunnskap. Hennes hjelp har vært helt uvurderlig, og jeg kan ikke få takket henne nok. Rudolf Svensen har lest gjennom manus og kommet med nyttige innspill. Jeg ønsket at fakta i boka skulle være så riktig som mulig. De underlige skapningene som lever i havet er ganske så snodige, man trenger faktisk ikke tillegge dem en annen atferd for å gjøre historien mer underholdende. Så hvorfor ikke lære barna (og voksne) ett og annet om sjødyr mens de/dere leser? Alt stemmer naturligvis ikke, men det meste. Historien blir gjort levende gjennom de detaljrike og naturtro illustrasjonene til dyktige Esther van Hulsen. Hun er en kunstner i ordets rette forstand. Uten henne hadde ikke boka vært den samme. Og redaktør Nina Grove Hansen som har løftet historien.

Boka kan forhåndsbestilles til tilbudspris (kr 269 + gratis frakt) her: www.anettemoe.no
Boka passer for barn i alderen ca. 4-9 år, og voksne som ønsker å lære mer om livet i havet. Innbundet i A4-format. En liten andel av salget går til Miljøagentene. Jeg håper du vil lese. Uten dere lesere hadde jeg ikke kunnet fortsette å skrive. Tusen takk!

Se boktrailer her: https://youtu.be/q9AzAumqsM4

Verdens Naturfond og Miljøagentene har gitt meg informasjon om forsøpling av verdenshavene. Marin forsøpling er et av de største miljøproblemene verden står overfor i dag. I Norden består 90 prosent av forsøplingen av plast. Rundt en million sjøfugl dør årlig som en følge av marin forsøpling. 15 tonn plast havner i havet hvert minutt. En plastflaske bruker 450 år på å råtne. Forskerne anslår at det vil finnes mer plast enn fisk i havet innen 2050 dersom vi ikke foretar oss noe (TV2.no).
Med denne historien ønsker jeg blant annet å belyse hvordan vi mennesker påvirker alle skapningene i havet. Det handler om økt fokus på det man kan bidra med.

Så hva kan du gjøre for å redusere forsøplingen?
• Ikke kast plast og annet avfall i naturen.
• Tenk over hva som kan inneholde plast, for eksempel er det plast i alt fra kontaktlinser og Q-tips til sneiper og snusforpakninger.
• Ikke kast plast i do, da havner det til slutt i havet.
• Pant alltid drikkeflasker og bokser.
• Sorter avfallet ditt, og resirkuler plast som kan brukes igjen.
• Plukk en plastbit fra gaten hver dag og kast den i søpla.
• Rydd en strand og registrer funnene dine i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.
• Spør dine lokale politikere om å jobbe for at plastprodusenter samler inn plast etter bruk (wwf.no).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *