Å grave i fortiden – hvor kommer jeg egentlig fra?

Røtter

Det er rart hvordan ønsket om å vite mer om røttene sine, stadig gjør seg mer gjeldende desto eldre man blir. Jeg har ei tante som lenge har interessert seg for slektsgransking og gjort en fantastisk jobb på dette området. Jeg har alltid visst at min bestefar kommer fra Telemark og min bestemor fra Lindesnes (på farssiden). Men så har kunnskapen mer eller mindre stoppet der.

Barnebok fra Lindesnes

I lang tid har jeg holdt på med ei barnebok om forsøpling i havet, De Underlige og den merkelige boksen, og i den forbindelse ble interessen for mine forfedre vekket. Det var på tide å finne mer ut om slekta fra Lindesnes når jeg tross alt skulle skrive en historie der handlingen er lagt til nettopp dette fantastiske stedet helt syd i Norge.

Lindesnes fyr har fått en liten plass i historien, og jeg var spent på om slekta mi kunne ha noen forbindelse til dette fyret. Siden jeg var liten har jeg vært fascinert av fyr, og jeg har ikke tall på alle de gangene vi har besøkt Lindesnes fyr. Det er noe trygt, robust og mystisk ved disse store tårnene i betong. Det er fint å tenke på at de skal lose mennesker trygt i havn, lyse opp deres vei. Vi har vel alle hatt behov for «et fyrtårn» i livet.

Slektsgransking

Et søk på navnet til min tippoldemor på Internett, gjorde at jeg raskt kom i kontakt med en mann som hadde gjort en imponerende jobb på en av plattformene for slektsgransking. Videre kunne min tante, onkel og pappa tipse meg om gjenlevende slektninger som jeg oppsøkte for å lære mer om mine forfedre. Lindesnes historielag og Kystverket har også vært til god hjelp i min søken etter informasjon. Det viser seg at min oldefar vokste opp på en gård like ved Lindesnes fyr. Hans mor, min tippoldemor, drev gården mye alene da min tippoldefar jobbet som sjømann og var mye bortreist i Skottland. 

Min oldefar jobbet en periode både på Lindesnes fyr og senere som fyrvokter på Oksøy fyr like utenfor Kristiansand. Da bodde min bestemor ute på denne lille øya i havgapet sammen med foreldre og søsken. Det er spesielt å tenke på alle de gangene jeg har snakket med venner og familie om nettopp Oksøy fyr. At jeg har en drøm om å bo på øya en ukes tid for å skrive. Uten å vite at min oldefar jobbet som fyrvokter der.

Behovet for å vite mer

Jeg ønsker å lære mer om slekta, og planlegger en tur til Lindesnes igjen, sammen med flere i slekta, for å se gården min oldefar vokste opp på. Den ene karakteren i boka har fått et av navnene til min tippoldemor.

Barneboka De Underlige og den merkelige boksen, utgis mai 2019 og kan forhåndsbestilles til tilbudspris her: http://www.anettemoe.no

En liten andel pr. solgte bok går til Miljøagentene, som er barnas miljøvernorganisasjon.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *