SE HVA VI FANT

I går startet dagen tidlig. Det er ikke ofte jeg står opp kl. seks midt i ferien. Jeg elsker late morgener når jeg har fri. Men i går spratt jeg opp av senga grytidlig, forventningsfull og spent. Jeg var nemlig invitert bort til Flekkefjord for å bli med ROVpartner, drevet av Per Olav Sand og Tom Steffen Thomsen, på jakt etter søppel og forlatte fiskeredskaper på havets bunn.

«ROV er en fjernstyrt undervannsfarkost. Robotene kan brukes til mange forskjellige oppgaver som å kartlegge havbunnen, inspisere og reparere installasjoner på havbunnen, bergingsoperasjoner med mer.  Normalt sett brukes disse robotene på dybder mellom 0-300 meter. Det er mer og mer vanlig og bruke ROV i oppgaver som før krevde dykkere, ettersom dykking ofte medfører stor risiko» (rovpartner.no).

Jeg var så heldig å få lov til å ta med meg to av søstrene mine. Det var utrolig spennende å se hvordan ROV blant annet kan brukes for å lokalisere og hente opp søppel. Vi var overrasket over hvor klart bildet var, selv på flere titalls meters dyp. Vi kunne se havbunnen like tydelig som om vi skulle dykket ned selv. Heldigvis fant vi ikke så mye, men havet ble kvitt et gummidekk, noen flasker, fiskekroker og et langt tau som hadde ligget i sjøen i årevis.

«15 tonn plast havner i havet hvert minutt, døgnet rundt. Rundt en million sjøfugl dør årlig som følge av marin forsøpling. Forskerne anslår at det vil være mer plast enn fisk i havet i 2050 dersom vi ikke gjør noe» (WWF).

Så hva kan du gjøre for å redusere forsøplingen?
• Ikke kast plast og annet avfall i naturen.
• Tenk over hva som kan inneholde plast, for eksempel er det plast i alt fra kontaktlinser og Q-tips til sneiper og snusforpakninger.
• Ikke kast plast i do, da havner det til slutt i havet.
• Pant alltid drikkeflasker og bokser.
• Sorter avfallet ditt, og resirkuler plast som kan brukes igjen.
• Plukk en plastbit fra gaten hver dag og kast den i søpla.
• Rydd en strand og registrer funnene dine i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.
• Spør dine lokale politikere om å jobbe for at plastprodusenter samler inn plast etter bruk (wwf.no).

Tusen takk for turen!

http://www.rovpartner.no

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *